Νωρίτερα από όσα εκτιμούσε ο ΟΗΕ θα φανούν στον περιβάλλον οι κλιματικές αλλαγές καθώς μεγαλώνει ο κίνδυνος να αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 4 βαθμούς στα μέσα της δεκαετίας του 2050 εάν συνεχιστούν οι σημερινές εκπομπές των ρύπων.
Την πρόβλεψη κάνει η τελευταία έκθεση του βρετανικού «Met Office Handley Center» που ερευνά τις μελλοντικές επιπτώσεις από την αποσταθεροποίηση του κλίματος και η οποία παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες σε συνέδριο για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Παρόμοια εκτίμηση αλλά λίγο πιο «ήπια» είχε κάνει πριν από δύο χρόνια η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις κλιματικές αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC).
Η IPCC, η οποία μάλιστα κέρδισε και το Νόμπελ Ειρήνης είχε προβλέψει αντίστοιχα ποσοστά θερμοκρασίας προς τα τέλη της δεκαετίας του 2050. Η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς θεωρείται το χειρότερο σενάριο για τον πλανήτη αφού οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, διατρανώνουν προς όλους τους ηγέτες του κόσμου ότι η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5 με 2 βαθμούς.
Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν διάφορα μοντέλα έρευνας όπως για παράδειγμα η επίδραση που θα έχει η καταστροφή του Αμαζονίου στην έκλυση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο οι 4 βαθμοί είναι η κατά μέσο όρο αύξηση της θερμοκρασίας καθώς σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος προβλέπεται να χτυπήσει κόκκινο.
+15 βαθμοί στην Αρκτική!
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Αρκτική η άνοδος της θερμοκρασίας θα υπερβεί τους 15 βαθμούς και περί τους 10 βαθμούς στην Αφρική. Μεγάλες θερμοκρασίες στην Αρκτική σηματοδοτούν λιώσιμο των πάγων, οι οποίοι ως σήμερα συγκρατούσαν το μεθάνιο και το εμπόδιζαν να διαχυθεί στην ατμόσφαιρα.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά το 1/5 ή και παραπάνω στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική αλλά και τη Μεσόγειο, η οποία πλήττεται ευθέως από τις κλιματικές αλλαγές.
Τα ευρήματα της έκθεσης έρχονται στην δημοσιότητα δύο μήνες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Κοπεγχάγης αλλά και λίγα 24ωρα μετά τις διαπραγματεύσεις στην Μπανγκόκ, όπου οι αντιπροσωπείες των κρατών καλούνται να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο με σκοπό την δραστική περικοπή των καυσαερίων, την προσαρμογή των χωρών στις κλιματικές αλλαγές με την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων αλλά και στο τερματισμό της αποψίλωσης των δασών.
Υπέρ της μείωσης κατά 40% των ρύπων ως το 2020 και της παροχής σημαντικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη τάχθηκε χθες και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώνοντας τη φωνή του με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Hellas και Greenpeace.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρθολομαίο, τα μέτρα που θα πάρουμε θα είναι η ευκαιρία για ένα καλύτερο πλανήτη καθώς «η Ελλάδα όπως και άλλα 18 καυτά σημεία του πλανήτη θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος που θα εκδηλωθεί με δραματική μείωση των βροχοπτώσεων, μειωμένες σοδειές και κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιών».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου