Με εξαφάνιση απειλούνται οι τίγρεις στην ευρύτερη περιοχή του Μεκόνγκ καθώς μέσα σε μια δεκαετία ο αριθμός τους μειώθηκε κατά τουλάχιστον 70%, εξαιτίας της λαθροθηρίας και της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, ο πληθυσμός των τίγρεων στην περιοχή που περιλαμβάνει την Καμπότζη, το Λάος, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, μειώθηκε σε 350 από 1.200 που ήταν το 1998.
Παγκοσμίως, ο αριθμός των τίγρεων είναι 3.200, ο μικρότερος μέχρι σήμερα, από περίπου 5.000 με 7.000 που ήταν πριν από 12 χρόνια.
Οι τίγρεις θανατώνονται παράνομα για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση για τα μέρη εκείνα του σώματός τους, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Η καταστροφή των δασών που αποτελούν το φυσικό τους περιβάλλον έχει επίσης συμβάλει στη μείωση του πληθυσμού τους, αναφέρει η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από το κινεζικό Ετος της Τίγρης που αρχίζει τον προσεχή μήνα.
Στις ασιατικές χώρες ανθεί το λαθρεμπόριο άγριων ζώων, το οποίο η Ιντερπόλ εκτιμά στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον, το χρόνο.
Τα δέρματα των τίγρεων πωλούνται στη μαύρη αγορά σαν χαλιά και κάπες και μπορούν να αποφέρουν ως και 20.000 δολάρια σε χώρες όπως η Κίνα.
Σύμφωνα με την WWF, οι ινδονησιακές τίγρεις που κάποτε ήταν πολλές στην περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ, σήμερα δεν είναι περισσότερες από 30 σε καθεμιά από τις χώρες Καμπότζη, Λάος και Μιανμάρ. Οι υπόλοιπες ζούν στο βουνό Καγιάχ Κάρεν Τενασερίν στα σύνορα ανάμεσα στην Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.
Υπουργοί από τις χώρες της Ασίας στα εδάφη των οποίων ζουν τίγρεις, συναντώνται σήμερα στην Ταϊλάνδη για να συζητήσουν τρόπους προστασίας του είδους αυτού.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου