Let's make Our World Better! 

                            Gold Life (Gaia Group)

                          EARTH SOS!
                             THERE IS NOT PLANET BLet's make Our World Better!!

Gold Life (Gaia Group) - TA NEA MAΣ 1/10/2013

Η Gold Life (Gaia Group) σήμερα γιορτάζει....δύο απο τους στόχους της...!!

Οπως γνωρίζετε στους στόχους και την αποστολή μας έχουμε περιλάβει την "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - Service to Humanity" και την "Ενημέρωση για μια Υγιεινή Διατροφή".
Ετσι σήμερα επ'ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία», καθώς και της Παγκόσμιας Ημέρας Χορτοφαγίας που και οι δύο εορτάζονται την 1η Οκτωβρίου, συμμετέχουμε και εμείς στους εορτασμούς με Video , διάφορα Ντοκιματέρ, ενημερωτικά άρθρα και φωτογραφικό υλικό που έχουμε αναρτήσει στην επίσημη Ιστοσελίδα μας " http://1001wp.blogspot.gr/ "

Αξίζει να προβληματιστούμε με τα δύο παρακάτω άρθρα :

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Γιατί «παρατάμε» τους ανθρώπους όταν γεράσουν;
Ας δώσουμε περισσότερη προσοχή και αγάπη στους ανθρώπους που μας έφεραν στον κόσμο...Σίγουρα δεν αποτελεί νέο, ούτε φυσικά και πρωτοφανές φαινόμενο, η εγκατάλειψη των ανθρώπων τρίτης ηλικίας, η οικονομική τους, και όχι μόνο εκμετάλλευση, αλλά και η κακομεταχείρισή τους. Δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια, και λόγω της οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότερες οικογένειες αφήνουν τα ηλικιωμένα τους μέλη στην τύχη τους μιας και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις, ειδικά μάλιστα αν αντιμετωπίζουν και κάποια ασθένεια, η οποία χρειάζεται ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί, συνήθως καταλήγουν ολομόναχοι στα σπίτια τους, να πεθαίνουν ή ακόμα χειρότερα να γίνονται τα εύκολα θύματα επιτηδείων! Σύμφωνα με στατιστικές που αφορούν μόνο στην Ελλάδα, το 2006 εξαφανίστηκαν πάνω από 1000 ηλικιωμένοι εκ των οποίων βρέθηκαν μόνο οι 865 από τους οποίους οι 155 ήταν νεκροί! Οι υπόλοιποι ακόμα αναζητούνται...

Σίγουρα οι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η ανεργία αλλά και τα χρέη που βαραίνουν τους νεότερους, δεν είναι ούτε ασήμαντα ούτε φυσικά και αμελητέα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τους ανθρώπους που μας έφεραν στη ζωή και μας μεγαλώσαν, είτε είναι γονείς είτε παππούδες. Κι αν τα έξοδα είναι πολλά και ο χρόνος περιορισμένος, ας σκεφτούμε όλοι ότι το συγκεκριμένο δεν είναι μία υποχρέωση, ούτε και μία πολυτέλεια που θα προσφέρουμε στον εαυτό μας, αλλά είναι ανάγκη της ίδιας μας της ύπαρξης να σταθούμε στο πλάι ανθρώπων που έδωσαν τα πάντα για εμάς και τώρα στη δύση της ζωής τους μας ζητούν το πιο απλό και εύκολο: Να συνεχίσουμε να τους αγαπάμε! Ας μη γυρίσουμε την πλάτη λοιπόν στα άτομα που μας έχουν ανάγκη, κι ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για φαινόμενα βίας και εκμετάλλευσης γιατί κάποια στιγμή θα βρεθούμε στη θέση τους και θα έχουμε ανάγκη έστω και την παραμικρή ένδειξη αγάπης και συμπόνιας...Τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια  ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός το 2025 θα φθάσει το 1,2 δισεκατομμύρια.

Στη  χώρα μας σήμερα το ποσοστό  του πληθυσμού άνω των 65 ετών  είναι περίπου 20% με προοπτική το 2020 να πλησιάσει το 24%. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ο.Η.Ε., όταν το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας, που έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, είναι άνω του 7% , η χώρα χαρακτηρίζεται γηρασμένη. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μας είναι χώρα ηλικιωμένων.

Στη σύγχρονη εποχή, οι ηλικιωμένοι παίζουν σημαντικότατο ρόλο,  όχι μόνο με τη  μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεων τους, αλλά και με τη βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους, βοηθώντας τα οικονομικά και αναλαμβάνοντας την φροντίδα των εγγονών τους. Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος  χρόνος  που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι  ημερησίως, για να φροντίσουν οικείους τους που έχουν ανάγκη, κυμαίνεται από 200 έως 315 λεπτά.  Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι, αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά, για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.


Η προσφορά αυτή των ηλικιωμένων  στη σύγχρονη κοινωνία, μπορεί  να εξασφαλισθεί,  εάν οι ηλικιωμένοι  διατηρούν ένα καλό επίπεδο  υγείας και μια καλή ποιότητα  ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί,  Ο.Η.Ε. και Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Με την ευκαιρία του εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, η Γηριατρική και Γεροντολογική Εταιρεία Ν/Δ Ελλάδας, θα ήθελε να υπενθυμίσει, να ευαισθητοποιήσει, αλλά και να ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Τα προβλήματα αυτά,  έχουν σχέση με θέματα ασφάλειας, πρόνοιας, φροντίδας, συναισθηματικής και ψυχολογικής βίας, ενίοτε δε και κακοποίησης. Όλα αυτά προέκυψαν από τις αλλαγές του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος των τελευταίων δεκαετιών, από την υπερεντατικοποίηση της εργασίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Καλούνται δε, τόσο η οικογένεια όσο και η πολιτεία, να τα αντιμετωπίσουν.

Ένας στους τρεις ηλικιωμένους άνω των 65 συναντά τους συγγενείς του μία φορά το μήνα ή και λιγότερο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Age UK ανάμεσα σε 1.242 άτομα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι περίπου το 32% των ηλικιωμένων στη Βρετανία βλέπουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους μία φορά τον μήνα, ενώ ένας στους πέντε βλέπει μόνο τους κοντινούς φίλους του κάθε δύο εβδομάδες. Το ίδιο ποσοστό επίσης θεωρεί πιο δύσκολο να μιλήσει για τη μοναξιά παρά για άλλα ζητήματα.

Η οικογενειακή απομόνωση που βιώνουν οι ηλικιωμένοι τους ωθεί σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην δημόσια υγεία.

Gold Life (Gaia Group)
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - Service to Humanity
Be One of US!
http://1001wp.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/GoldLifeGaiaGroup
Join Our Group : https://www.facebook.com/groups/gaia2011


Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας
Χορτοφαγία: στάση ζωής!
Για να καταφέρετε να κρατήσετε μακριά σοβαρούς κινδύνους υγείας, όπως το διαβήτη, την παχυσαρκία και τα στεφανιαία επεισόδια, αρκεί να προσέχετε περισσότερο τι βάζετε στο πιάτο σας. Για τους χορτοφάγους, το μυστικό είναι απλό: αποκλείστε το κρέας από τη διατροφή σας και καταναλώστε άφθονα λαχανικά σε συνδυασμό με όσπρια και δημητριακά. Με λίγα λόγια, γίνετε χορτοφάγοι!

«Τίποτα δεν θα ωφελήσει περισσότερο την ανθρώπινη υγεία και θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης της ζωής στη Γη, όσο η μετάβαση μας σε μια χορτοφαγική διατροφή.» Άλμπερτ Άινστάιν

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Β. Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων. Έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, θέλοντας να αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει αυτή η στάση διατροφής και ζωής.

Πολλά δυνατά σημεία


Χαμηλή πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων: Η υψηλή κατανάλωση κρέατος έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του μαστού. Στην αντίθετη περίπτωση, ένας χορτοφάγος διατρέχει χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης των προαναφερθέντων νοσημάτων.

Υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών: Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά και γενικότερα όλες οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχοντας σαν κύριο μηχανισμό δράσης την επιδιόρθωση των βλαβών σε κυτταρικό επίπεδο, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών σχετίζεται με την υγεία των μαλλιών και της επιδερμίδας, όπως επίσης και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.


Διατήρηση ιδανικού βάρους: Η μειωμένη κατανάλωση ζωικού λίπους και η αντικατάσταση των πλούσιων σε θερμίδες τροφών με άλλες χαμηλότερης περιεκτικότητας, συμβάλλουν συνδυαστικά στην απώλεια βάρους.

Φιλική στο περιβάλλον: Κάθε μορφή χορτοφαγίας ελαττώνει την μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και τη βαρβαρότητα ως προς τα ζώα, η οποία προκύπτει με τη ζήτηση για κρέας, δέρμα ή γούνα. Μία διατροφή που στηρίζεται κυρίως σε λαχανικά και φρούτα (ειδικά βιολογικών και καλλιεργήσιμων τοπικά ποικιλιών) σημαίνει λιγότερη κατανάλωση νερού, λιγότερη έκλυση υδρογονανθράκων, μόλυνση του αέρα και τοξικών χημικών σε υδροφόρους ορίζοντες.

"Πολλοί οι διάσημοι χορτοφάγοι: Λεονάρντο ντα Βίντσι, Λέων Τολστόι,  Αλμπερτ Αιστάιν, Ματχάμα Γκάντι,   Μπέρναρ Σω, Μαρκ Τουέιν, καθώς και πολλοί σύγχρονοι αθλητές και καλλιτέχνες, όπως ο Κάρλ Λιουις, ο Μπραντ Πιτ, Τζόαν Μπαεζ, και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό!!"

Gold Life (Gaia Group)
Η Ενημέρωση και οι Επιλογές μας για μια Υγιεινή Διατροφή.
Be One of US!
http://1001wp.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/GoldLifeGaiaGroup
Join Our Group : https://www.facebook.com/groups/gaia2011
Share on Google Plus

About John Tsipas

Hello, I'm Admin of Gold Life (Gaia Group). Peace and Love to Everyone! Protect Our Planet! Be One of US!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

What's Hot?

Intresting Posts

Blog Archive :