Τα συμπτώματα και η θεραπεία της πάθησης
Πόνοι που... καθηλώνουν! Το αυχενικό σύνδρομο είναι δυνατό να προσβάλει τον καθένα μας σε κάποιο στάδιο της ζωής του, κυρίως στη μέση και προχωρημένη ηλικία.
Ο πόνος με τον οποίο εκδηλώνεται ενδέχεται να μη σημαίνει τίποτα το ανησυχητικό, μπορεί όμως και να είναι προάγγελος κάποιου σοβαρού προβλήματος.
Διάγνωση
Αφού σας εξετάσει ο ορθοπαιδικός και πάρει ένα καλό ιστορικό, θα μπορέσει να καταλήξει σε ασφαλή διάγνωση, βοηθούμενος ενδεχομένως από απεικονιστικές μεθόδους, όπως ακτινογραφία ή αξονική ή μαγνητική τομογραφία (αν δεν επαρκεί η απλή ακτινογραφία), ακόμα και με τη βοήθεια οστικού σπινθηρογραφήματος.
Αίτιες
- Η πίεση που υφίσταται ο νωτιαίος μυελός ή οι νευρικές ρίζες (νεύρα) που βγαίνουν δεξιά και αριστερά μεταξύ των σπονδύλων, οι οποίες διακλαδίζονται και διαμοιράζονται μέχρι την άκρη των δακτύλων.
- Μακροχρόνιες φθορές και μεταβολές που οφείλονται στη γήρανση.
- Άλλα αίτια που μπορεί να πιέσουν την περιοχή του αυχένα (καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι, αγγειακές δυσπλασίες, μεταστάσεις, φλεγμονές κτλ).
Συμπτώματα
- Πόνος: Εντοπίζεται στον αυχένα και τη ράχη ανάμεσα στις ωμοπλάτες και γύρω από αυτές. Μπορεί να επεκταθεί στον ώμο, το βραχίονα, ως τα δάχτυλα, όπου παρατηρείται μούδιασμα και ένα «μυρμήγκιασμα».
- Μυϊκοί σπασμοί: Δημιουργείται στα σημεία του πόνου και προκαλεί εκ νέου πόνο, με αποτέλεσμα η ένταση των συμπτωμάτων να αυξάνεται.
- Δυσκαμψία: Εμφανίζεται εφόσον οι κινήσεις περιορίζονται στις αρθρώσεις εκείνες όπου υπάρχει μυϊκός σπασμός.
- Πονοκέφαλος: Ίλιγγος ή βουητό στα αφτιά, μούδιασμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Θεραπεία
- Φαρμακευτική αγωγή: Μυοχαλαρωτικά σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
- Βραχυχρόνια ακινητοποίηση με αυχενικό κολάρο.
- Φυσικοθεραπεία, το πρόγραμμα της οποίας καθορίζεται από τον ορθοπαιδικό και τον φυσικοθεραπευτή.
- Αποφυγή όλων εκείνων των παραγόντων που προκαλούν το πρόβλημα (π.χ. κάθισμα σε λάθος θέση, πολύωρο γράψιμο στον υπολογιστή).
Γνωρίζατε ότι...
- Η πρωινή δυσκαμψία, που υποχωρεί εντός της πρώτης ώρας από την έγερση, δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα;
- Το μαλακό κολάρο αυχένα δεν φοριέται τη νύχτα;
- Τα ζεστά επιθέματα ανακουφίζουν μόνο το 50% των ασθενών;
Πηγή: myworld.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου