Νέα διαδικασία παρακολούθησης στις παραμεθόριες περιοχές Ελλάδας και Αλβανίας
Δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης των φυσικών πόρων στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και της Αλβανίας θα ανιχνεύει φωτιές σε αγροτικές εκτάσεις ή σε δάση και περιστατικά ρύπανσης των υδάτινων πόρων και ποταμών.
Η διαδικασία παρακολούθησης θα πραγματοποιείται με τη χρήση προηγμένων δορυφόρων παρατήρησης της γης και μέσω τεχνικών που θα αξιοποιούν πραγματικές μετρήσεις. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ψηφιακοί και έντυποι χάρτες της περιοχής προκειμένου να προσδιορίζεται - ανά πάσα στιγμή - η γενικότερη κατάσταση και να είναι πιο εύκολη η διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Τα παραπάνω προβλέπει το έργο SSMNature του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) «Ελλάδα - Αλβανία 2007-2013», στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Τοπικός Φορέας Οικονομικής Ανάπτυξης της πόλης Αυλώνα (Vlore), η Περιφέρεια Αργυροκάστρου, η ΜΚΟ Βιολόγοι της Αλβανίας και ο Δήμος Κόνιτσας.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η Περιφέρεια αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω της "εισβολής" δασικών πυρκαγιών από γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.
«Το ενδιαφέρον από την πλευρά μας εστιάζεται σε περιοχές όπως οι Πρέσπες, για το ενδεχόμενο πλημμυρών, και οι ορεινοί όγκοι της Φλώρινας και του Γράμμου, για το ενδεχόμενο δασικών πυρκαγιών» είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος του προγράμματος για την Περιφέρεια, Δημήτρης Τσίπλινας.
Προσθέτει δε, ότι η δορυφορική παρακολούθηση μπορεί να παρέχει πολύ χρήσιμα δεδομένα για την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων, αλλά και για περιπτώσεις παράνομης ανοικοδόμησης σε δασικές ή προστατευόμενες περιοχές, συνεπώς αφορά και τις δασικές υπηρεσίες στις οποίες θα προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο. Εξετάζεται, άλλωστε, το ενδεχόμενο, χρήσης και από την ελληνική - εκτός από την αλβανική πλευρά - ενός τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου, το οποίο θα μπορεί να αποστέλλεται επιτόπου, σε περίπτωση πυρκαγιάς, για να διαπιστώνει την κατάσταση που επικρατεί.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την Περιφέρεια είναι 53.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί κατά 75% από το Interreg και κατά 25% από ίδιους πόρους. Σύμφωνα δε, με τις εκτιμήσεις για τη λειτουργία του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης, αυτή «τοποθετείται» χρονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί μέχρι τότε η διαδικασία του διαγωνισμού που προβλέπεται από το πρόγραμμα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου