Με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θέλουν να ευχαριστήσουν όλους εκείνους που αποδεικνύουν καθημερινά μέσα από την εκστρατεία «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου», ότι η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο σε όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε.
Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου», ένα μήνα μετά την έναρξη της εκστρατείας, βρίσκονται σε περισσότερα από 1.200 φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα, διαμορφώνοντας έναν μοναδικό χάρτη αλληλεγγύης που διαρκώς εξαπλώνεται χάρη στους φαρμακοποιούς εκείνους που επιλέγουν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία αφιλοκερδώς.
«Ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, αποδεικνύει έμπρακτα ότι διαθέτει ταχύτατα κοινωνικά αντανακλαστικά αφού αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την εκστρατεία και την έκανε δική του υπόθεση», διαπιστώνει ο Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Χρήστος Χρήστου.
«Περισσότεροι από 1.200 φαρμακοποιοί μέχρι τώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και διαθέτουν αφιλοκερδώς τις Παστίλιες ενώ το δίκτυο αλληλεγγύης μεγαλώνει καθημερινά καθώς οι φαρμακοποιοί αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι και η δική τους συμβολή στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη».
Έχει καθιερωθεί στις 20 Δεκεμβρίου να γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα ανθρώπινης αλληλεγγύης, με τον ΟΗΕ να ορίζει από το 2005 την αλληλεγγύη ως μια καθολική και πρωταρχική αξία για τις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των χωρών.
Σκοπός της ημέρας είναι να μας θυμίσει τη σημασία της αλληλεγγύης, τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε περιπτώσεις που πρέπει να συμπαρασταθούμε, με όποιο τρόπο μπορούμε. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι φυσικές καταστροφές είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που ζητούν τη βοήθειά μας, όποια κι αν είναι αυτή. Σε μια εποχή που αυξάνεται ο ατομικισμός, είναι καλό να θυμόμαστε και το κοινό καλό πού και πού.
Τα Ηνωμένα Έθνη, όταν σχηματίστηκαν το 1945, όρισαν σύμφωνα με τον καταστατικό τους Χάρτη ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει «να σώσουμε επιτυχώς τις επόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, που δύο φορές στη διάρκεια της ζωής μας, έφερε ανείπωτη θλίψη στην ανθρωπότητα, και να επαναβεβαιώσουμε την πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια και την αξία του ανθρώπου, στην ισότητα των δικαιωμάτων..
Σήμερα, η Διακήρυξη είναι ένα ζωντανό έγγραφο που έχει γίνει αποδεκτό ως μια σύμβαση μεταξύ μιας κυβέρνησης και του λαού της σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Βιβλίο Ρεκόρ Guinness, είναι το πιο μεταφρασμένο κείμενο του κόσμου.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου