Τις δραματικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στις μελλοντικές γενιές, στην υγεία, τα οικοσυστήματα, τις τροφές και την ασφάλεια κρούουν οι επιστήμονες, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων που θα βγάλει από την ζώνη υψηλού κινδύνου την ανθρωπότητα.
Οι επιπτώσεις είναι σχεδόν μονόδρομος, αφού ακόμη και αν σταματήσουν σήμερα οι εκπομπές των ρύπων, η υπερθέρμανση του πλανήτη από τα αέρια που έχουν συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα δεν θα σταματήσει. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο οι επιπτώσεις αυτές θα μετριαστούν.
Η επικείμενη σύνοδος της Κοπεγχάγης τον προσεχή Δεκέμβριο, στην οποία οι χώρες όλου του κόσμου θα επιχειρήσουν να υπογράψουν μια διεθνής συμφωνία που θα περιορίζει δραστικά τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί την αρχή για ένα βιώσιμο πλανήτη.
Σε αυτή τη συμφωνία σύμφωνα με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον κ. Σταύρο Δήμα θα πρέπει να συμμετάσχουν τόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως π.χ οι ΗΠΑ όσο και οι αναπτυγμένες όπως η Κίνα, τονίζοντας ότι η Κοπεγχάγη θα είναι επιτυχής εφόσον βρεθούν και οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Τα πυρά του κ. Δήμα δέχτηκαν χθες οι αστραφτερές λιμουζίνες των υπουργών, που βρέθηκαν σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή. Ο Έλληνας επίτροπος χαρακτήρισε άστοχα τα μέτρα του κ. Παπαθανασίου, για τη μείωση στα τέλη ταξινόμησης, που όπως είπε «πριμοδοτούν» τη χρήση οχημάτων μεγάλου κυβισμού, που είναι από τα πιο ρυπογόνα για την ατμόσφαιρα.
Οι κλιματικές αλλαγές αλλάζουν δραστικά τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας και επηρεάζουν κυρίως τις φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινωνίες που έχουν τις λιγότερες ευθύνες απέναντι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον κ. Ρατζέντα Πατσάουρι, Πρόεδρο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, η οποία τιμήθηκε το 2007 με το Νόμπελ Ειρήνης, 1 δισεκατομμύριο παιδιά που ζουν σήμερα στον πλανήτη έχουν ήδη αρχίσει να υφίστανται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και μέχρι το 2050, ως ενήλικες, προβλέπεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τα όσα προέβλεψε χθες ο υπέρμαχος της διάσωσης του περιβάλλοντος, μιλώντας σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη και ήταν υπό την αιγίδα της UNESCO, αποτελούν το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι ειδικοί για το μέλλον του πλανήτη. Οι προβλέψεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι οι αλλαγές που φέρνει στο κλίμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας που υπολογίζεται να ανέλθει μεταξύ 1,1 έως 6,4 βαθμών.
Ας γίνουμε χορτοφάγοι
Αυτές οι θερμοκρασίες, όπως επισημαίνουν σηματοδοτούν το θάνατο οικοσυστημάτων και παράκτιων περιοχών με αλυσιδωτές επιπτώσεις στη γεωργία και τη διατροφή η οποία εκτιμάται να επηρεαστεί άμεσα. Σύμφωνα με τον κ. Πατσάουρι, η αλλαγή στη διατροφή μας επιβάλλεται, αφού η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών είναι δυνατόν να βοηθήσει στην μείωση του προβλήματος.
«Ένα κιλό μοσχάρι στο τραπέζι μας, έχει εκπέμψει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο ένα αυτοκίνητο που έχει διανύσει 250 χιλιόμετρα αλλά και όσο μία λάμπα των 100 βατ διαρκώς αναμμένη επί 20 μέρες». Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι πάνω από 50% θα μειωθεί η γεωργική παραγωγή ως το 2030 σε κάποιες Αφρικανικές χώρες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα εξεύρεσης τροφίμων.
Οι διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο τόνισαν ότι δεν αρκούν τα μέτρα που θα πάρουν οι ηγέτες κάθε χώρας αλλά χρειάζεται ένα αγώνας διαρκείας και από κάθε πολίτη ξεχωριστά. Μίλησαν για μετακινήσεις με ποδήλατα και φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα αφού τα συμβατικά αυτοκίνητα είναι υπεύθυνα για το 74% εκπομπής κυρίως διοξειδίου του άνθρακα.
Οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στο Συνέδριο σκιαγράφησαν τη ζωή του πλανήτη μέσα στις επόμενες δεκαετίες, με τα πιο μελανά χρώματα. Όπως υπογράμμισαν οι εκτεταμένες απώλειες ειδών, σε κάποιες περιοχές αναμένεται να φτάσουν το 60 % ως το 2080. Υπολογίζεται ότι οι πλημμύρες και η αύξηση της στάθμης του νερού θα απειλήσουν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον κάθε χρόνο ως το 2080.
Επιπλέον εκτιμήθηκε ότι θα σημειωθεί παράταση της καλοκαιρινής περιόδου και της ξηρασίας και θα αυξηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών και τα κύματα καύσωνα. Εκατομμύρια άνθρωποι θα τραπούν σε φυγή από τη γη τους λόγω αύξησης της στάθμης της θάλασσας, των πλημμύρων και της λειψυδρίας.
Η έλλειψη τροφίμων και η εξ’ αυτής αύξηση των τιμών τους θα οδηγήσουν τις φτωχές χώρες στο χάος.
Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των άρρωστων παιδιών και των παιδιών που ζουν κάτω από συνθήκες φτώχιας και σε ανθυγιεινό περιβάλλον, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προστασίας κυρίως από μολυσματικές ασθένειες, και να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνονται ή τις πρώτες βοήθειες που χρειάζεται να δοθούν, σε περιόδους, καύσωνα, ξηρασίας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου