Περιέχουν βιταμίνες και ελάχιστες θερμίδες
Τρώγοντας καθημερινά σαλάτες, εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις, επιλέξτε κάποιες από τις παρακάτω και «φτιάξτε» ένα γερό οργανισμό!
Παντζάρια
Τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλή νοηματική υγεία, καθώς διεγείρουν τον εγκέφαλο, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συσσωρεύονται σε αυτόν. Επίσης, προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση, εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες και επαναφέρουν σημαντικά τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού. Έχουν διουρητική δράση και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
Φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντικές ιδιότητες σε παθήσεις της χοληδόχου κύστης, του συκωτιού, του στομάχου και των νεφρών. Ακόμα, καταπολεμούν τη γρίπη, τη βρογχίτιδα και την αναιμία, διότι διαθέτουν αιμοποιητικές ιδιότητες.
Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α , C, φολλικό οξύ, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, σελήνιο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και τη λεγόμενη βιταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, υπεύθυνης για την εμφάνιση εμφράγματος.
Τέλος, προτείνονται ιδιαίτερα σε αθλητές, καθώς αυξάνουν την αντοχή και τη δύναμη.
Μπρόκολο
Τα μπρόκολα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως επίσης βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση. Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και προλαμβάνουν τον καταρράκτη.
Επιπρόσθετα, βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών και δρουν βοηθητικά στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Αποτελούν πολύ καλό διουρητικό και καθαρτικό και έχουν ηρεμιστική δράση.
Είναι καλή πηγή των βιταμινών Α , Β, C, όπως και ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών.
Κουνουπίδι
Η κατανάλωση κουνουπιδιών φαίνεται να δρα ευεργετικά στην απομάκρυνση των περιττών υγρών από τον οργανισμό και στην υπέρταση. Επιπλέον, έχουν καθαρτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας, του άσθματος και της δυσκοιλιότητας.
Μάλιστα, μια έρευνα έδειξε πως τρώγοντας πάνω από μια φορά την εβδομάδα κουνουπίδι και μπρόκολο, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη κατά 40-50%. Ακόμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος και βοηθούν στην επούλωση πληγών.
Είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες Α, Β, C, φώσφορο, ασβέστιο, φολλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες. Δυστυχώς θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνα τα άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.
Κολοκυθάκια
Τα κολοκυθάκια προτιμούνται βραστά από την πλειοψηφία, αν και μπορούν να καταναλωθούν και ωμά. Τα κολοκυθάκια, λοιπόν, απομακρύνουν τις βλέννες από το πεπτικό σύστημα, διευκολύνουν την πέψη και εμφανίζουν αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες. Ακόμα, βοηθούν στην όξυνση της όρασης και στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.
Προλαμβάνουν από παθήσεις του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, των νεφρών και του συκωτιού. Περιέχουν πολύ νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, νάτριο, λουτεΐνη, φολλικό οξύ, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.
Χόρτα (αντίδια, λαχανίδα, βλίτα, τσουκνίδα κ.ά)
Όποια χόρτα και αν επιλέξετε, να είστε σίγουροι ότι αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, πεπτικό και νευρικό σύστημα και ενδείκνυνται σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης. Μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωματικής βλάβης και βοηθούν στη θεραπεία της ακμής και των χρόνιων δερματίτιδων.
Έχουν διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου. Περιέχουν βιταμίνη Α, Β, C, Ε, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και ω3 λιπαρά οξέα.
Το χειμώνα, λοιπόν, καταναλώνετε συχνά βραστές σαλάτες και δεν θα το μετανιώσετε. Θα πρέπει, όμως, να δώσετε προσοχή στο μαγείρεμά τους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και το βράσιμο μεγάλης διάρκειας καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών τους στοιχείων. Καλή σας όρεξη!
Πηγή: iator.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου